Tehničke informacije

2. Stakleni otporni osjetnici

Raspon temperature ovisno o vrsti stakla od od -196 ° C do 350 ° C ili -20 ° C do 450 ° C
U slučaju tog tipa otpornika kabel od platine je navijen bifilarno na šipku ili cijev od stakla i prilagođen traženoj toleranciji (preciznost mjerenja).

Na toj zvojnici se navaruje sljedeća staklena cijev.
Razlikuju se stakleni otpornici proizvedeni od kaljenog i mekog stakla.
Stakleni otpornici od kaljenog stakla se koriste u temperaturama od –20°C do  +450°C . One su posebno odoljive protiv mehaničkim i kemijskim oštećenjima. Osim toga ih karakterizira vrlo kratko vrijeme reakcije, jer zvojnica za mjerenje se nalazi odmah ispod površine stakla.  Mana je to da ti otpornici s obzirom na različite vrijednosti koeficijenta širenja kaljenog stakla i platine imaju sklonost prema histereziji. Osim toga od temperature 350°C staklo postaje električni vodič i time uzrokuje snižavanje mjerene temperature.

otpornici od mekog stakla ne pokazuju nikakvu sklonost prema histereziji, jer platina i meko staklo se šire u istom stupnju.  Maksimalna temperatura u kojoj se koriste ovog tipa otpornici ne prelazi +350°C.
Otpornici za mjerenje od mekog stakla se mogu proizvoditi u vrlo malim dimenzijama i za to se mogu koristiti u malim i laboratorijskim senzorima, kao i za površinska mjerenja u situacijama kada je neophodno provođenje mjerenja pri očuvanju minimalne udaljenosti između senzora i mjerenog objekta. Ti otpornici – s obzirom na svoju konstrukciju – mogu biti uranjani direktno u mjerenom mediju kao napr. u slučaju laboratorijskih senzora uronjenih u tekućine.

Otporni termometri su u velikoj mjeri neosjetljivi na promjene.

Crtež 2. Senzori otpora navijeni na staklene objekte

Crtež 2. Senzori otpora navijeni na staklene objekte