Tehničke informacije

7. Starenje termoelemenata

a. Termoparovi Fe- CuNi

Do trenutka pojavljivanja efekta početnog starenja i trošenje termoelemenata koji se sastoje od Fe i Cu je minimalno. U slučaju oba elementa u prvom redu oksidira kabel koji je napravljen od čistog metala (Fe) a kabel proizveden od CuNi podliježe efektu žarenja.

b. Termoparovi NiCr- Ni

Termopar NiCr-Ni više sati se ne troši uopće. Selektivno oksidiranje Cr na pozitivnom kablu vodi do osiromašivanja obima Cr i pada termoelektričnog napona. Ograničavanje pristupa kisika vodi do nedovoljne oksidacije Ni (zeleni sloj). Sumpor koji je prisutan na primjer u ispušnim plinovima može dovesti do oštećenja kabla proizvedenog od Ni, koja proizlaze iz raspršivanja duž površine kristala.  Pri brzom hlađenju dolazi do promjena mreže kristala i spajanja kristala. To vodi do tenzija.  Ta se pojava zove efekt redanja bliskog dometa.

c. Termoparovi tipa Pt i Pt Rh

Starenje termoelemenata Pt – i PtRh je pojava koja se pojavljuje raspršivanjem Rh u kablu Pt i vodi do redukcije temoelektričnog napona.  Neosigurani senzori bi trebali biti korišteni u temperaturi iznad 1500 °C u kontinuiranom radu.  Onečišćenja platine kao što su silicij, aluminij, sumpor i fosfor imaju uništavajući utjecaj na kablove Pt. U reducirajućoj atmosferi (nedostatak kisika), u slučaju oplaštenih senzora s termoparovima tipa PtRh-Pt i u slučaju senzora s plaštem od materijala Incotel u temperaturama koje prelaze 1000 °C od izolacijskog materijala se izlučuje Si. Kabel Pt ovdje ima funkciju katalizatora i zbog toga dolazi do onečišćenja silicijem.