50-WMS

Otpornički termometar s metalnom zaštitnom cijevi

Otpornički termometar s metalnom zaštitnom cijevi (50-WMS), uglavnom se koristi za standardno mjerenje temperature u tekućim i plinovitim medijima na temperaturama do 600 °C, u iznimnim slučajevima do 800 °C. Tipična područja primjene uključuju klimatizacijsku i rashladnu tehniku, proizvodnju sustava za grijanje, peći i uređaja te kemijsku industriju.

 

Zaštitne armature iz ove grupe proizvoda sastoje se od šavno zavarenih ili bešavno izvučenih metalnih cijevi. Ovisno o primjeni, tvrtka GÜNTHER GmbH sa svog skladišta nudi više od 40 različitih, djelomično visoko legiranih materijala u brojnim dimenzijama. Vrhovi zaštitnih cijevi zatvaraju se ili toplim oblikovanjem ili zavarivanjem okrugle ploče.

Radi skraćivanja proradnog vremena, u ovoj se grupi proizvoda mogu koristiti suženi mjerni šiljci. Koriste se svi tipovi otpornika dostupni na svjetskim tržištima, odvojivi procesni priključci (npr. pomična prirubnica ili navojne spojnice), kao i priključne glave.

U osnovi se oplašteni otpornički termometri, ovisno o vrsti uklapanja (2 vodiča, 3 vodiča ili 4 vodiča, opet ovisno o potrebnoj točnosti i duljini priključka) sastoje od 2, 4 ili 6 bakrenih vodova (unutarnji vodič), okruženih metalnim, tankim zaštitnim plaštem, obično od nehrđajućeg čelika. Unutarnji vodiči čvrsto su utisnuti u keramički prah i izolirani. Mjerni otpornik vrha osjetnika priključen je putem unutarnjih vodiča.

U mjerni uložak standardno je ugrađen osjetnik temperature Pt 100 u skladu s DIN EN 60751, no moguće su i izvedbe s osjetnicima PT 500 ili Pt 1000. Mjerni je uložak hermetički zatvoren.

Za posebne namjene (točnost, dugoročna stabilnost i sl.) preporučujemo uporabu mjernih otpornika ograničene tolerancije.

Termoelektrični naponi i mjerne tolerancije naših otporničkih termometara sukladni su s normom DIN EN 60751.

Oplašteni otpornički termometri zahvaljujući svojoj konstrukciji nude brojne prednosti u odnosu na konvencionalne termoelemente:

  • Male dimenzije za maksimalnu fleksibilnost pri mjerenju temperatura na nepristupačnim mjestima (promjeri 1,5-6,0 mm).
  • Kratko proradno vrijeme za precizno mjerenje promjena temperature
  • Optimalna zaštita osjetnika zahvaljujući zatvorenoj izvedbi.

Primjeri primjene za otporničke termometre s metalnom zaštitnom cijevi:

Naši otpornički termometri dostupni su i u protueksplozijskoj ATEX izvedbi. Više informacija o samozaštitnim osjetnicima temperature.