Teknik Bilgiler

2. Cam eleman üzerine sarılmış direnç sensörleri

-196°C ile + 350°C veya –20°C ile 450°C arasında cam tipine bağlı sıcaklık aralıkları.

Bu sensörlü rezistanslarda istenen toleransa (sınır sapması) bağlı olarak çift telli platin dirençli cam bir diken veya boru mevcuttur. Bu bobin üzerine cam bir boru eritilmiştir.

Cam sensörü rezistansları sert veya yumuşak cam kullanımından ayırt edilebilir.

Sert camdan imal edilen cam sensör rezistansları –20°C ile +450°C arasındaki sıcaklıklarda kullanılır. Mekanik ve kimyasal olarak strese oldukça dayanıklılardır. Ayrıca ölçüm bobini hemen yüzeyin altında olduğundan, elektriğe karşı hemen hassas hale gelebilirler. Bu rezistansların sert cam ve platinden genişlemeye ait farklı katsayılar sebebiyle gecikmeye meyilli olması, ayrıca camın yaklaşık 350°C'den sonra elektriği iletmeye başlaması ve düşük ölçüm değerlerine yol açması gibi dezavantajlar mevcuttur.

Ancak yumuşak camdan oluşan sensör rezistansları platin ve yumuşak camın benzer şekilde genişlemesinden dolayı gecikme hareketi göstermez. Ancak maksimum uygulama sıcaklığı yalnızca yaklaşık +350°C'dir.

Yumuşak camdan yapılan sensör rezistansları minimum boyutlarda üretilir ve nesneye olan en düşük uzaysal mesafenin ölçülmesi gereken yüzey ölçümlerinde küçük ve laboratuvar termokuplları ile kullanıma uygundur. Bu sensör rezistansları yapılarından dolayı laboratuvar termal sensör sıvısı gibi ölçüm yapılacak nesnenin içerisinde batırılabilmektedir.

Rezistanslar titreşimlere karşı yüksek derecede hassastır.

Şekil 2. Cam iletken üzerine sarılmış direnç sensörleri

Şekil 2. Cam iletken üzerine sarılmış direnç sensörleri