Informații tehnice

3. Termorezistențe matisate pe suport ceramic

Domeniul temperaturii în care acești senzori pot fi folosiți – funcție de tip – este între -196°C și 850°C. Termorezistențele ceramice sunt oferite în execuție cu un singur, cu două sau cu trei circuite de măsură. Principala calitate a acestor tipuri de senzori este posibilitatea de folosire a lor la temperaturi între -196°C și 850°C.

Purtătorii rezistenței se compun din capilari ceramici prevăzuți cu 2, 3 sau 6 orificii. În doi capilari plasați alături se introduc două cabluri de rezistență din platină legate la un capăt. După efectuare echilibrării la toleranța cerută cablurile se sudează (lipesc) la capetele libere, spațiul nefolosit în interiorul termometrelor se umple cu pulbere ceramică iar capetele deschise ale tuburilor se obturează.

Construcția acestui tip de senzor are ca scop asigurarea unei rezistențe cât mai mari la deteriorările mecanice și chimice.
Deoarece rezistorii sunt plasați liber în capilare, termorezistențele ceramice pe de o parte nu au tendință de histerezis, pe de altă parte sunt destul de sensibile la trepidații (șoc).
Termorezistențele ceramice se caracterizează prin cea mai precisă măsurare în rândul tuturor termorezistențelor, și ca atare sunt folosite în condițiile de măsurare cele mai exigente.

Fig. 3 Termorezistență de măsură matisată (înfășurată) în corp  ceramic

Fig. 3 Termorezistență de măsură matisată (înfășurată) în corp ceramic